Nieuws

DLH tekent intentieovereenkomst Noorderkwartier met gemeente Zwolle

Dinsdagmiddag hebben Gemeente Zwolle, Rijksvastgoedbedrijf, VanWonen, Lenferink Groep Zwolle en DLH Ontwikkeling (VolkerWessels) een intentieovereenkomst ondertekend voor het plangebied Noorderkwartier in Zwolle. Als eigenarencoalitie gaan deze vijf partijen samen aan de slag om een gebiedsvisie te ontwikkelen. Het Noorderkwartier grenst aan het stadshart van Zwolle en wordt een gebied waar mensen wonen, werken en genieten van cultuur. Er is plaats voor 500 tot 900 woningen. Wethouder Monique Schuttenbeld tekende namens de gemeente Zwolle. Stedenbouwkundig bureau West 8 uit Rotterdam heeft de opdracht om de gebiedsvisie op te stellen.

Het Noorderkwartier is een gebied van circa 14,5 hectare en wordt begrensd door de Vermeerstraat, Eikenstraat, Van Wevelinkhovenstraat, Burgemeester Drijbersingel, Menno van Coehoornsingel, Assiesstraat, Dijkstraat en Rembrandtlaan. Kenmerkend voor het gebied zijn de hier gevestigde, nationaal bekende voorzieningen Theater De Spiegel, poppodium Hedon en sterrenrestaurant De Librije. Het gemengde woon-werk-cultuur gebied krijgt hoogwaardige verblijfsplekken in de openbare ruimte, veel voorzieningen en 500-900 woningen en biedt een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor jong talent.

Samen het beste plan
De vijf partijen in de eigenarencoalitie beschikken over diverse grond- en vastgoedposities binnen het Noorderkwartier. Deze kunnen op termijn transformeren naar een andere functie, bestemming en/of bebouwing. In plaats van losstaande deelplannen hebben zij nu met elkaar afgesproken het gebied integraal te ontwikkelen. De ambitie daarbij is om samen het beste plan te maken, zonder beperkingen vanuit de huidige eigendomsverhoudingen. Samen met West 8 wordt een samenhangende visie op het gebied gemaakt. Dit moet leiden tot de beste, integraal afgewogen invulling van het plangebied: de nieuw te formuleren Gebiedsvisie Noorderkwartier. Hierbij volgen de partijen het planproces van de Zwolse methode van gebiedsontwikkeling. Vooruitlopend op de bouw willen partijen investeren in tijdelijke en permanente placemaking om het Noorderkwartier binnen en buiten Zwolle op de kaart te zetten.

Terug naar nieuws